Magiczna moc kaszy jaglanej według Beaty Pawlikowskiej 155 przepisów na sprawdzone, zdrowe i pyszne dania.

autor

Pomaga w leczeniu astmy, wzmacnia serce, przywraca wewnętrzną równowagę, jest lekkostrawna, bezglutenowa, smaczna i świetnie komponuje się w sałatkach, zupach, sosach, a nawet deserach. Beata Pawlikowska zabiera czytelników w kulinarną podróż i prezentuje 155 przepisów z kaszą jaglaną w roli głównej. Książka kucharska „Kasza jaglana” ukazała się w listopadzie nakładem Edipresse Książki.

Beata Pawlikowska znana jest nie tylko ze swoich wypraw po całym świecie, ale też z zamiłowania do gotowania. W kuchni korzysta jedynie ze zdrowych i nieprzetworzonych produktów, w tym z kaszy jaglanej. Podróżniczka przekonuje, że kasza jaglana jest nie tylko smaczna, ale i zdrowa – obniża poziom złego cholesterolu, wzmacnia układ odpornościowy, wspomaga działania nerek i wątroby, a dzięki zawartości błonnika pomaga w dolegliwościach jelitowych. Zawiera też krzem poprawiający stan skóry, włosów, paznokci i stawów oraz antyoksydanty, które zatrzymują wolne rodniki wywołujące nowotwory i przyspieszające procesy starzenia się. Beata Pawlikowska wyjaśnia, że warto także zwrócić uwagę, czy kasza pochodzi z ekologicznej uprawy, wolnej od szkodliwych nawozów i toksyn. Nie dość, że taka kasza wzmacnia cały organizm i przywraca mu równowagę, to jest niedroga – pół kilograma kosztuje bowiem 5 złotych i wystarczy na wiele posiłków.

W książce „Kasza jaglana” Beata Pawlikowska prezentuje aż 155 przepisów z kaszą jaglaną w roli głównej. Okazuje się, że z kaszy jaglanej można przygotować śniadanie, lunch, obiad, kolację, zupy, sałatki, sosy, dipy, pasty do kanapek, ciasta i ciastka, desery i chleby! Prawie wszystkie receptury zostały przygotowane na bazie dawnej chińskiej filozofii pięciu przemian. Polega ona na dodawaniu składników w określonej kolejności, w nawiązaniu do pór roku i żywiołów. Dzięki temu wszystkie narządy wewnętrzne zostają nakarmione tym, czego potrzebują.

Beata Pawlikowska książkę rozpoczyna od najprostszych przepisów. Przekonuje, że kasza jaglana ugotowana z odrobiną soli, bez żadnych dodatków, stanowi zdrową i oczyszczającą przekąskę. Warto spróbować też kaszy z czerwoną fasolą, prażonymi nasionami, brokułami i cukinią, selerem i bazylią czy z kalafiorem romanesco. Kasza świetnie będzie też pasować do kremu paprykowego z natką i kiełkami, wiosennej zupy z botwinki, zupy jarzynowej, sałatki z rukolą, papryką i pomidorami, sałatki z dzikim ryżem czy sałatki z roszponką i selerem naciowym. Do sałatek można dodać sos, na przykład pomarańczowy ze świeżą bazylią czy orzechowy z awokado. Beata Pawlikowska prezentuje także receptury na chleby: z czarnuszką i słonecznikiem, z migdałami i sezamem czy ze śliwkami i orzechami włoskimi. Do samodzielnie upieczonych chlebów pasować będzie pasta orzechowa z amarantusem, miętowa z awokado czy brokułowa z kolendrą. Dla miłośników słodkości autorka proponuje ciasto kokosowe z bakaliami, mazurek migdałowy, owsiane ciastka z jagodami, budyń czekoladowy z daktylami, deser truskawkowo-figowy czy kaszę z czekoladowym sosem śliwkowym.

Wszystkie przepisy zawierają listę potrzebnych składników oraz opis przygotowania krok po kroku. Zilustrowane są barwnymi zdjęciami autorstwa Beaty Pawlikowskiej, które pobudzą apetyt i zachęcą do wyruszenia na kulinarną przygodę z kaszą jaglaną.

Książka „Kasza jaglana” może stanowić inspirację dla wszystkich, którzy chcą odżywiać się smacznie i równocześnie zdrowo. Beata Pawlikowska udowadnia, że kaszę jaglaną można podawać na wiele różnych sposobów. Zachęca, żeby nie tylko korzystać z jej pomysłów, ale tworzyć też własne, autorskie przepisy.

b-pawlikowska_kasza-jaglana_okladka_3d_small

Dane wydawnicze:

Autor: Beata Pawlikowska, tytuł: „Kasza jaglana”, Edipresse Książki, ISBN 9788379454419, cena: 39,90 zł, oprawa: twarda, format: 180 mm x 246 mm, liczba stron: 336, data premiery: 9 listopada 2016 r.

fot. materiały prasowe

Brak komentarzy

Co o tym myślisz?

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *