Ten fermentowany napój, wytwarzany na bazie mleka krowiego bądź koziego.
Posiada swoich fanów i przeciwników, ponieważ jego smak jest charakterystyczny.
Warto jednak zaprzyjaźnić się z kefirem na dłużej. Dlaczego warto sięgać po kefir zamiast jogurtów podczas zakupów? Sprawdźcie sami!
- Wysoki zasób witamin i minerałów:
Wartość kaloryczna wynosi 100 kalorii w 175 mililitrach, a taka ilość spełnia 20 % naszego zapotrzebowania na wapń i fosfor oraz ponad 10 % zapotrzebowania na witaminę B 12, która wpływa pozytywnie nie tylko na kondycję mózgu, ale również łagodzi nerwy i uodparnia nas na stres.
- Zmniejsza ryzyko osteoporozy:
Wysoka zawartość wapnia oraz witaminy K, wspomaga walkę z osteoporozą, na którą podatne są Kobiety, które przeszły menopazę, po której zmienia się odporność kości na urazy.
- Pomaga w trawieniu:
Kefir nie tylko chroni nasze jelita podczas przyjmowania antybiotyków. Pomaga również w przypadku zatruć, gryp żołądkowych czy podczas zaparć. Jedncześnie ochrania a również oczyszcza z toksyn.
- Właściwości antybakteryjne:
Ponieważ w kefirze znajdziemy ponad 25 różnych mikroorganizmów, pomoże on również w walce z bakteriami oraz zakażeniami organizmu, o których w danej chwili możemy jeszcze nie wiedzieć.
Jak widać kefir to samo zdrowie. Jak w takim razie wprowadzić ten magiczny napój do naszej diety?
Oto kilka sposobów SpokoBOX Catering dietetyczny:
– jako śniadanie: można go użyć zamiast jogurtu naturalnego, z domowym musli
– jako przekąska: kefiry sprzedawane w zakręcanych butelkach, to idealny sposób na szybką przekąskę w ciągu dnia. Warto mieć go zawsze w torebce
– jako dodatek do obiadu: naszym ulubieńcem są jajka sadzone z kefirem i kaszą gryczaną!
– jako kolacja po treningu: gdy czujemy głód po treningu zamiast kombinować z gotowaniem późną wieczorową porą można sięgnąć do lodówki!
Więcej informacji na temat programów można znaleźć na stronie internetowej: www.spokobox.eu
Co o tym myślisz?