Tajemnica Ksylitolu. Czym jest i jak może nam pomóc w utrzymaniu smukłej sylwetki?

autor

W dzisiejszych produktach, oraz w ogólnym sposobie żywienia, nie sposób uniknąć cukru.  Możemy bowiem znaleźć go wszędzie, nawet w pieczywie!

Wiele osób określa sacharozę (cukier) mianem „białej śmierci”, ponieważ negatywnie wpływa nie tylko na naszą wagę ale również na nasz mózg oraz zachowanie. Co prawda cukier odżywia nasz mózg, jednak w przypadku zbyt dużej ilości cukru w diecie, może uzależnić.

Naukowcy dowiedli, że osoby uzależnione od słodyczy często nie kontrolują swoich reakcji na ich widok, podobnie jak narkomanii na widok używek. I tak właśnie chcąc nie chcąc, sacharozę można określić jako jedną z groźniejszych używek, pomimo, że  wielu z nas nie zdaje sobie z tego sprawy. Cukier spożywczy składa się z węglowodanów prostych , które poprzez szybkie wchłanianie do naszego krwiobiegu, powodują szybki skok poziomu glukozy we krwi. Niestety jednak, tak samo szybko dany poziom spada, wówczas po „cukrowym zastrzyku” euforii nie pozostaje nic  tylko poczucie senności i spadku energii. Problem uzależnienia od cukru, polega na tym ,że jest to składnik wszechobecny, a dodatkowo istnieje przekonanie, że w wielu potrawach, napojach cukier być musi. Kawa bez cukru nie smakuje tak samo, jeśli naleśniki to z odrobiną dodatku cukru itd.

Współcześnie wiemy już, że styl życia, oraz spożywanie dużych ilości cukrów prostych może przyczynić się do rozwoju cukrzycy.  Aby uchronić się przed skutkami spożywania zbyt dużych ilości sacharozy, warto zainteresować się alternatywnymi składnikami, które również dostarczą nam odpowiedniego poziomu słodyczy w potrawach oraz napojach.

Przykładem takim jest właśnie Ksylitol, który w Polsce zdobywa coraz szersze rzesze fanów, szczególnie wśród osób dbających o wagę i smukłą sylwetkę. 

Cukier brzozowy, jak inaczej można określić ten rodzaj słodzika  posiadam 40 % mniej kalorii niż tradycyjny cukier, jednocześnie nie odstępując  mu smakiem.  Dodatkowo posiada niski  indeks glikemiczny, dzięki czemu nie powoduje gwałtownych skoków poziomu cukru we krwi.

W kuchni SpokoBOX  ksylitol jest powszechnie stosowany, w celu dosładzania np. owsianek bądź jaglanek. Bez obaw można bowiem stosować go podczas diety, nie tracąc smaku potraw. Również świadomość żywieniowa naszych klientów jest coraz większa, i coraz więcej osób prosi o dosładzanie potraw właśnie cukrem brzozowym zamiast cukru spożywczego.

Brak komentarzy

Co o tym myślisz?

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *