Dolina Borówki i ich musy borówkowe!

autor

Borówka amerykańska chroni wzrok i serce, zmniejsza ryzyko raka, oczyszcza organizm Borówka amerykańska, zwana też borówką wysoką, to kuzynka czarnej jagody leśnej. Jej ciemnoniebieskie owoce cenione są na całym świecie nie tylko za smak, ale też z powodu wyjątkowo korzystnego wpływu na organizm. Borówka amerykańska ma wysokie wartości odżywcze oraz potwierdzone przez liczne badania właściwości lecznicze. Jej owoce są bogatym źródłem witamin oraz makro- i mikroelementów. Zawierają witaminy A, B, C, E oraz PP, cynk, potas, selen, miedź, magnez, żelazo, wapń oraz bardzo dużą ilość antyoksydantów. Spożywanie borówki amerykańskiej zalecane jest kierowcom i pilotom oraz osobom, które wiele godzin spędzają przy komputerze ze względu na regeneracyjne działanie antocyjanów. Witamina A jest antyoksydantem, który zwalcza wolne rodniki uszkadzające wzrok. Dodatnio działa na fotoreceptory oka, poprawiając prawidłowe widzenie o zmierzchu. Ekstrakty z borówki polepszają mikrokrążenie w gałce ocznej, mają wpływ na ukrwienie w obrębie tęczówki, są też pomocne w leczeniu chorób siatkówki oka. Borówka amerykańska stosowana jest jako produkt wspomagający w leczeniu zaćmy i zwyrodnienia plamki żółtej.

Dolina Borówki zajmuje się uprawą borówki od wielu lat w gminie Łubnice i okolicy. (woj.świętokrzyskie, ok.100km od Krakowa i 60 od Sandomierza). Obszar gminy pod względem geograficznym należy do makroregionów Niecka Nidziańska i Kotlina Sandomierska. Plantacja obejmuje wiele odmian borówki amerykańskiej,  na kilku kwaterach. Borówkę Amerykańską zbierają od czerwca do września. Następnie powstaje z niej raj dla naszego podniebienia czyli – mus borówkowy! Z wielką przyjemnością podaje kontakt do producentów abyście sami mogli skosztować tego rajskiego smaku – http://www.dolinaborowki.pl/

Brak komentarzy

Co o tym myślisz?

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *